O BANJI

GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Pribojska Banja zauzima centralni deo opštine Priboj koja se nalazi na krajnjem jugozapadu Srbije, na samoj granici sa Republikom Srpskom. Samo lečilište nalazi se na zaravni iznad desne obale reke Lim a od centra grada udaljeno je svega 2,5 km. Kao naselje, Banja se prostire oko Banjskog Brda ( n.v. 1282 m ) kao stožera na prostoru površine od oko 80km2. Prosečna nadmorska visina u Pribojskoj Banji je 530m.

KAKO DO NAS?

Železnički saobraćaj:

Kroz opštinu Priboj prolazi pruga Beograd – Bar a Pribojska Banja je od železničke stanice Priboj udaljena svega 5km. Kada vozom doputujete do Priboja preporučujemo Vam da dalje do Banje nastavite gradskim ili TAXI prevozom.

Drumski saobraćaj

Do Pribojske Banje može se doći magistralnim putem Čačak-Podgorica, odnosno ako dolazite iz Republike Srpske preko graničnog prelaza “Uvac”.

 • Iz pravca Čačka odnosno Užica, na raskrsnici “Kokin Brod” treba da skrenete desno i nakon 28km stižete u Pribojsku Banju.
 • Ukoliko putujete istim magistralnim putem samo iz pravca Podgorice, na raskrsnici “Bistrica” treba da skrenete levo i nakon 23km stižete do mesta Jarmovac (druge raskrsnice) gde skrećete desno, a onda nakon 1,5km stižete do Pribojske Banje.

(Sve pomenute raskrsnice jasno su obeležene saobraćajnom signalizacijom, odnosno saobraćajnim znakom “Skretanje za Priboj tj. Pribojsku Banju”)

 • Ukoliko dolazite iz pravca Sarajeva (Višegrada) nakon prelaska graničnog prelaza “Uvac” i kretanja dalje ka Priboju, idite istim magistralnim putem (nastavljate dalje, prolazite grad) sve do raskrsnice u mestu Jarmovac gde treba da skrenete levo i za 1,5km stižete u Pribojsku Banju.

Ako planirete da do Priboja doputujete autobusom, nakon što pristignete u autobusku stanicu Priboj predlažemo Vam da sa iste presednete na lokane gradske linje kojima putujete direktno do Banje ili koristite usluge TAXI prevoza.

Udaljenost Banje od turističkih destinacija iz okoline:

Zlatibor55km
Tara61km
Mokra Gora 47km
Višegrad 45km
Zlatar – Rezervat Uvac 41km
Mileševa30km
Jezero Kokin Brod 25km
Radoinjsko Jezero 20km
Potpećko Jezero 5km

LEKOVITOST VODE

Pribojska Banja ima više izvora a njihova ukupna snaga je oko sedamdeset litara u sekundi. Izvori se pojavljuju na kontaktu krečnjačkih i vulkanskih stena a ono što vodu čini jedinstvenom u Evropi je njena temperatura, jednaka temperaturi ljudskog tela, odnosno približno 36,6 stepeni.

Šta lečimo?

Sva dosadašnja istraživanja pokazala su da je voda izuzetno delotvorna u lečenju sledećih bolesti:

 1. Reumatološka oboljenja (degenerativna oboljenja, zapaljenski, vanzglobni i metabolički reumatizam)
 2. Posttraumatska stanja (stanja posle preloma i uganuća kao i stanja posle artroplastike kuka i kolena)
 3. Sportske povrede
 4. Neuroliška oboljenja
 5. Poremećaji periferne cirkulacije
 6. Ginekološka oboljenja (hronični aneksitisi, sterilitet)
 7. Oboljenja gastointestinalnog trakta (Otežano varenje, mikrokalkuloza žučnih puteva)
 8. Oboljenja dečijeg uzrasta
 9. Dermatološka oboljenja

Ko ne sme da koristi vodu?

Pacijenti kod kojih su prisutni sledeći problemi ne treba da koriste banjsku vodu:

 • Febijalna stanja
 • Infektivne bolesti
 • Neregulisana TA viša od 160/100
 • Nestabilna angina pectoris
 • Dekompezovana srčana oboljenja
 • Teški oblici bronhijalne astme
 • Bubrežna insuficijencija
 • Maligne bolesti

Nauka se počela baviti lekovitošću ovih izvora još krajem 19. veka. Prvo kupatilo (Stara Banja) napravljeno je daleke 1902. godine a kasnije su na manjim izvorima napravljena tri manja bazena nazvana Nova Banja.

Današnji izgled Pribojska Banja dobija 1971. godine izgradnjom stacionara sa bolničkim i odeljenjem za fizikalnu medicinu koji je bio u sastavu pribojske bolnice i zdravstvenog centra Užice.

Posle velike stagnacije i nerazvijanja same banje godine 2014. svi objekti odnosno bazeni na samim vrelima su delimično ili skroz rekonstruisani a na njihovom mestu danas se nalaze novi koji su

zadržali autentični izgled i na čijim mestima su ponovo zablistali objekti “Stara Banja” i “Nova Banja”.

Pribojska Banja nije lekovita samo zbog svojih termalnih izvora, ona je takođe značajno i uspešno klimatsko lečilište.

ISTORIJA

Pribojska banja kao utvrdjeno naselje prvi put se u pisanim dokumentima pominje još 1154.godine, mada na ove prostore Srbi se doseljavaju još u prvoj polovini VII veka. O svim istorijskim činjenicama, zanimljivostima, fotografijama i zapisima informišite se na našem zvaničnom Informativnom sajtu.

Na Informativnom sajtu možete pronaći i više informacija o događajima u Banji, OŠ„Nikola Tesla“ i okolini Pribojske Banje.